Tuesday, February 26, 2013

Type in Word Problem And Solve

Introduction for 'type in word problem and solve':

In general, word problem refers to the mathematical exercise where the information on the given problem can be written in mathematical expressions. If we type a word problem in online, the online tutors will solve the problems. In this article type in word problem and solve, we are going to discuss few basic word problems. Please express your views of this topic Practice Probability Problems by commenting on blog.


Example problems for 'type in word problem and solve':


The example word problems are given below:

Example 1:

Totally, there are 1000 seats in a theatre. Out of which, 700 seats are occupied. Calculate the percentage of seats that are occupied.

Solution:

Total seats    =  1000

Occupied seats  =  700

Percentage   = `<< 700 / 1000>>`   x 100

= `<< 7/10>>`   x 100

= 70

Example 2:

Randy bought a doll for `$` 45 but he sold it for `$` 70. Calculate his gain amount.

Solution:

Cost price of doll   =  $ 45

Selling price of Clock  =  $ 70

Profit  or  Gain   =  Selling price - Cost Price

=  70 - 45

=  $ 25

Example 3:

Julie buys an ornament, which costs `$` 810. Suppose the sales tax rate is 8%, find the total amount she have to pay for the ornament?

Solution:

Sales tax  =  8% of the price tax

= 8%  x  810

= 0.08 x 810

= 64.8

Final price = price before the tax + sales tax

= 810 + 64.8

= $ 874.8

I have recently faced lot of problem while learning how to solve calculus problems, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Practice problems for 'type in word problem and solve':


1) Totally, there are 830 seats in a theatre. Out of which, 700 seats are occupied. Calculate the percentage of seats that are occupied.

Answer: 84.3 percent

2) Robert bought a doll for `$` 40 but he sold it for `$` 60. Calculate his gain amount.

Answer: 20 dollars

3) Serena buys an ornament, which costs `$` 800. Suppose the sales tax rate is 4%, find the total amount she have to pay for the ornament?

Answer: 832 dollars

Monday, February 25, 2013

Solution Set Online

Introduction of solution set online:

In the solution set online, a collection of well defined objects is called a set. For example, the collection of all natural numbers, the collection of all equilateral triangles in a plane, the collection of all real numbers, the collection of all vowels in English alphabet are some examples of sets since we can definitely say what objects are there in each of the collections. Consider the following statements for online solution set:

(i) The set of all tall students in your class.

(ii) The set of good books you have studied.


Example of solution set online:


The examples of solution set online is given as follows:

1. If A = {1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} and B = {1, 2, 3, 5, 7}, find n(A), n(B), n(AUB) and n(A∩B) and verify the identity

n(AU B) ≡ n(A) +n(B) − n(A∩B).

Solution: We observe that AUB = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} A∩B ={1, 3, 5, 7}.

n(A) = 8, n(B) = 5, n(A UB) = 9 and n(A∩B) = 4.

We find n(A) + n(B) − n(A∩B) = 8 + 5 − 4 = 9.

Here, n(AUB) = 9. So n(AUB) = n(A) + n(B) − n(A∩B).

In fact, this result is true for any two finite sets.

2. If X = {a, c, d, e, f, g, h, i} and Y = {a, b, c, d, g}, find n(X), n(Y), n(XUY) and n(X∩Y) and verify the identity

n(XU Y) ≡ n(X) +n(Y) − n(X∩Y).

Solution: We observe that XUY = {a, b, c, d, e, f, g, h, i} A∩B ={a, c, e, g}.

n(X) = 8, n(Y) = 5, n(X UY) = 9 and n(X∩Y) = 4.

We find n(X) +n(Y) − n(X∩Y) = 8 + 5 − 4 = 9.

Here, n(XUY) = 9. So n(XUY) = n(X) + n(Y) − n(X∩Y).

In fact, this result is true for any two finite sets. Understanding Subtracting Complex Numbers is always challenging for me but thanks to all math help websites to help me out.


Exercise problems of solution set online:


1. If A = {1, 2, 3} and B = {2, 3, 4}, find A ∩B.

Answer:  A∩B = {2, 3}.

The exercise problem of solution set online is given as follow:

2. If A = {1, 2, 3, 4, 5, 6} and B = {1, 3, 7}, find A − B and B − A.

Answer: A−B = {2, 4, 5, 6}. B −A = {7}.

3. If A = {1, 2, 3, 4} and B = {2, 4, 6}, find A UB.

Answer: AUB = {1, 2, 3, 4, 6}.

Sunday, February 24, 2013

Algebra Geometric Problem

Introduction(algebra geometric problem):

The description in a course guide: "Introduces the basic notions and techniques of modern algebraic geometry. Algebraic sets, Hilbert's Nullstellensatz and varieties over the algebraically closed fields. We relate varieties is the over of complex numbers to complex analytic manifolds. For varieties of dimension one (i.e. curves) we discuss is the genus, divisors, linear series, line bundles and the Riemann-Roch theorem." Johan de Jong will be teaching of the follow-up course in the spring.

Definition of Algebra geometric:


A geometric algebra Gn(Vn) is an algebra constructed over a vector space Vn in which a geometric product is defined. The elements of geometric algebra are multi vectors. The original vector space V is constructed over the real numbers as scalars. From now on, a vector is something in V itself. Vectors will be represented by boldface, small case letters (e.g. a), and multi vectors by boldface, upper case letters. Understanding Definition of Right Angle is always challenging for me but thanks to all math help websites to help me out.


Problem:


You have a square where is the distance from 1 corner to its opposite corner is 2 cm. What are the dimensions of this square correct to be the 3 decimal places?

Solution: Call the distance from one corner to the other D. Call one side X. Using the Pythagorean theorem we have D^2 = X^2 + X^2 or D^2 = 2X^2

Since D = 2, we have

2^2 = 2X^2
4 = 2X^2
2 = X^2

by dividing both sides by 2. Taking the square root of both sides, we have X = 1.414 rounding to 3 decimal places.

In classical algebraic geometry, is the main objects of interest are the vanishing sets of collections of polynomials, meaning the set of all points that simultaneously satisfy one or more polynomial equations. For instance, the two-dimensional sphere in three-dimensional Euclidean space R3 could be defined as the set of all points (x,y,z) with

x^2+y^2+z^2-1=0

A "slanted" circle in R3 can be defined as the set of all points (x,y,z) which satisfy the two polynomial equations:

x^2+y^2+z^2-1=0

x+y+z=0

Thursday, February 21, 2013

Geometry Problem Solver

Introduction to Geometry problem solver:

Geometry problem solver has been very carefully selected to bridge the gap between the exposition and the regular exercise set. By doing these exercise and checking the complete solutions provided, we are able to test their comprehension. We have learned about the areas and perimeters of some plane geometrical figures such as triangles, quadrilaterals and circles, parallelogram.Let us see some example and practice problems for geometry. I like to share this What are Quadrilaterals with you all through my article.


Sample Geometry problem solver:


Some of the sample geometry problem solver are as follows:

Example 1:

Find the base of a parallelogram if its area is 40 cm^2 and altitude is 15 cm.

Solution:

Area = b × h.

40  =  b × 15.

b  =  40 / 15  =  8 / 3

Base  = 8 / 3 cm

Example 2:

A house in the form of a rectangle has base 15m and height 10m.find the Area of the house?

Solution:

Let  b  = 15 and h = 10.

Then the area of the rectangle  =  b × h  = 15 × 10

= 150 sq. meters

Example 3:

Find the area of the trapezium for the given bases and height a=10, b = 8, h = 6.

Solution:

Area = 1/2 (a  +  b) h

=1 / 2 (10 + 8) 6

= 54 sq. units.

Example 4:

Find the area of the quadrilateral given in d = 50m, h1 = 10m, h2 = 20m.

Solution:

Area = 1/2d (h1 + h2) = 1/ 2 *50(10+20)

= 25 × 30

= 750 m2

Example 5:

Find the area circle and given perimeter is 264 cm    (use`pi`=22/7 )

Solution:

Perimeter of the circle = 264/2= 132 cm.

But perimeter of the circle = 2`pi` r.

2 × 22/7 × r = 132 or r = 21 cm.

Area of the circle =`pi` r2 = 22/7 × 21 × 21

= 1386 cm^2.

Having problem with Calculate Area keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

Practice Geometry Problem solver:


Some of the practice geometry problem solver are as follows:

1. Find the area of a triangle when base length = 24 cm, height = 3 cm.

Answer: Area = 48cm^2

2. Find the area of the geometry quadrilateral one of whose diagonals are of length 15 cm and the lengths of the altitudes to this diagonal are 3 cm and 5 cm.

Answer: Area = 60cm^2

3. Find the area of the quadrilateral ABCD where the diagonal AC is of length 44 cm and the lengths of the perpendicular from B and D to AC are 20 cm and 12 cm respectively.

Answer: Area = 704cm^2

4. Find the area of the trapezium for the given bases and height a=40, b=20,  h=50

Answer: Area = 1500cm^2

Monday, February 18, 2013

MATH HELPER

Math helper provides information about the basic math, algebra, math anxiety and learning styles. It gives a basic guild lines to help and answers to mathematical questions of all levels. It helps the learner for better understanding of Math problems, math forum, mathematical journal and articles. It helps the professionals and students to discuss about serious topics and issues related to mathematics. Student can post their homework problems and they can get help. It gives an easy way of solving mathematical problems in step by step procedure. Volunteer Educators from around the world guide the learner to help their math problems and questions. It gives you a clear idea about the specific problem in simplest way. It consists of lot of articles, books and forum related to mathematics such as algebra, geometry, probability, statistics, calculus, etc…

Students, teachers, parents and everyone can ask their doubts and get help from math helper which gives the solution in a simplest way that can be understandable by everyone. A student who is worrying by college math can be helped by identifying his individual learning style. Math helper provides links for teachers and students to information about study skills tips, learning styles and ways to reduce math anxiety and gives the students access to tutorials, algebra assignments, math videos, and a forum for discussing with the professor a variety of math topics. It has daily math, work sheets, lessons and critical thinking practice problems.

Math helper not only gives you the solution for your problem or doubts it also gives you the homework problems for the student’s practice if they need. It also provides online tutor for the students in an affordable price. Everyone can able to get help related to mathematical questions from math helper at any time around the clock.


Example of Integers

An integer is a whole number .It can be positive, negative, or zero. The integers are natural numbers including 0 together with the negatives of the non-zero natural numbers .The the real numbers that can be written as   without a fractional or decimal component.

Properties:

Existence of an identity property                      m + 0 = m                                    m x 1 = m

Existence of inverse property                            m + (-m)=0

The ordering of integers with the algebraic operations

if a < b and c < d, then a + c < b + d
if a < b and 0 < c, then ac < bc.

Positive and Negative Integers

Positive integer are all the whole numbers greater than zero example: 1, 2, 3, 4, 5,... . Negative integer  are all the opposites of these whole numbers examples : -1, -2, -3, -4, -5, … . We don’t consider zero to be a positive or negative number.

For example:

-5 is the opposite of 5, -22 is the opposite of 22, and 8 is the opposite of -8

The Number Line

It  is a line labeled with the integers are increasing order from left to right, that extends in both directions.

Examples:

9 > 5,  6 > -10, - 2 > -5,  and  0 > -9

|6| = 6
|-122| = 122
|0| = 0
|-1234| = 1234
|-10234| = 10234

Adding Integers

Adding Integers

Adding integers of the same sign, we add their absolute values, and it give the result the same sign.

Example:

2 + 5 = 7
(-7) + (-2) = -(7 + 2) = -9
(-80) + (-34) = -(80 + 34) = -114

Adding integers of the opposite signs, take their absolute values, subtract smaller value  from larger value , and result the sign of the integer is  the larger absolute value.

8 + (-3) =5

Subtracting Integers

Subtracting an integer is the same as opposite of adding.

7 - 4 = 7 + (-4) = 3
12 - (-5) = 12 + (5) = 17
-8 - 7 = -8 + (-7) = -15
-22 - (-40) = -22 + (40) = 18

Multiplying Integers

A pair of integers if both numbers are the same sign, their product is positive. If the numbers are opposite signs, their product is negative. If one or both of the integers is 0, the product is 0.

-4) × (-5) = |-4| × |-5| = 4 × 5 = 20

(-7) × 6 = -42.

Sunday, February 17, 2013

Basic Math Definitions

Addition means sum of two quantities. The sign used to do addition is ‘+ ‘.

If Joe has 2 black pencil and 3 blue pencil means then the total number of pencil is 2+3 that is 5 pencils.


Subtraction in math


Subtraction means difference of two quantities. The sign used to do subtraction is ‘– ‘.

If Kayla has 5 rupees and she spent 2 rupees in a store then the amount she has left in a hand is 5-2 that is 3 rupees.


Division in math


Division means sharing a number into equal parts. The sign used to do division is ‘/’.

If a mom has 6 chocolates and then if she wants to give those chocolates to 2 children means, then it is 6/2 that is 3 .So she will give 3 chocolates to each child.


Multiplication in math


Multiplication means a number is added to itself a number of times. The sign used to do multiplication is ‘x’ or sometimes ‘*’.

2+2+2=6 which is same as 3 times 2 which is equal to 6


Acute, Right and Obtuse angles in math


The angle which is less than 90 degree is an acute angle. For instance, we can say 45 degree is an acute angle.

The angle which is equal to 90 degree is right angle.

The angle which is greater than 90 degree is an obtuse angle. For instance, we can say 75 degree is an obtuse angle.


Ascending order and Descending order in math


Arranging a list of given elements from smallest number to greatest number is Asceding order.

Consider, the given list of numbers are 9,4,8,2 then the ascending order of a given list is 2,4,8,9.

Arranging a list of given elements from greatest number to smallest number is Descending order.

Consider, the given set of numbers is 9,4,8,2 then the descending order of a given list is 9,8,4,2.